NL FR EN

Afremmen van diabetes

Studies met immuuntherapie

Type 1 diabetes is het gevolg van een sterke vermindering in het aantal cellen dat insuline maakt (betacellen in de pancreas of alvleesklier). Deze cellen worden vernietigd door een bepaald type van de eigen witte bloedcellen.

Aangezien type 1 diabetes een immuun-gemedieerde ziekte is, zet het Belgisch Diabetes Register in de eerste plaats in op nieuwe klinische studies die het immuun systeem beÔnvloeden: dit kan door de aggressieve types witte bloedcellen rechtstreeks te bestrijden, of te zorgen dat er meer beschermende witte bloedcellen onstaan die de aggresoren in toom kunnen houden.

Een eerdere studie met een CD3 antilichaam (gericht tegen een molecule van zogenaamde T-lymfocyten) heeft getoond dat patiŽnten die kortstondig behandeld werden met de antistof een hogere insuline productie behielden dan patiŽnten die een nepproduct (placebo) kregen toegediend. Deze laatsten moesten geleidelijk aan steeds meer insuline spuiten om hun bloedsuiker optimaal onder controle te houden. De patiŽnten, die het actieve product kregen, konden hun insulinedosis minstens even laag houden als kort na diagnose. Deze preparaten van CD3 antilichamen waren geruime tijd niet meer beschikbaar voor verdere studies. Recent werd een nieuwe studie afgerond in het BDR netwerk waarbij gezocht werd naar de meest geschikte toedieningsdosis van het CD3antilichaam met de bedoeling om op termijn een routine behandeling voor type 1 diabetes uit te werken en te commercialiseren: deze dosis moet voldoende efficiŽnt zijn met een minimum aan bijwerkingen. De resultaten worden verwerkt door de firma die de studie gesponsord heeft.

Op dit ogenblik is er ťťn studie met immuuntherapie lopende (DIABIL-2). De recrutering voor deze studie verloopt eveneens via het Belgisch Diabetes Register.

De huidige studie is beschikbaar voor patiŽnten tussen 6 Ė 35 jaar oud met diabetes type 1 sinds minder dan twee maanden.

Voor meer informatie contacteer uw diabetoloog.

DIABIL-2 studie:

Toekomst: